Težava – Kaj je vodni kamen

Kaj je vodni kamen? Vodni kamen povzročajo mineralne snovi, kalcijevi in magnezijevi hidrigenkarbonati iz apnenca in dolomita, ki jih voda razstaplja na poti od vodnih zajetij in naprej do uporabnikov.

NAŠA REŠITEV

MEHČALNE NAPRAVE ZA DOMAČO UPORABO

V podjetju Bistra voda d.o.o. so vam na voljo različne mehčalne naprave, ki vam bodo težavo z vodnim kamnom hitro in učinkovito odpravile.

Za mehčanje vode za domačo hišno uporabo se najpogosteje uporablja ionsko mehčalno napravo.

Mehčanje vode z mehčalnimi napravami je postopek z ionsko izmenjavo s katero odstranimo iz vode raztopljene minerale, ki povzročajo tvorjenje vodnega kamna.  Mehčanje vode poteka s pretakanjem vode skozi ionski izmenjevalec. Ko se ionski izmenjevalec zasiči in ne more vezati nase kalcijeve in magnezijeve ione, se sproži čiščenje. Ionski izmenjevalec se regenerira z raztopino soli. Za pravilno delovanje ionske mehčalne naprave je potrebno redno dodajati tabletirano sol.  Regeneracijo ionske mehčalne naprave nastavimo na želeni čas oziroma glede na volumen porabljene vode.

Velikost mehčalne naprave se izbere glede na volumen porabljene vode ali želen pretok vode m3/h.

PREDNOSTI UPORABE MEHČALNE NAPRAVE ZA DOMAČO UPORABO

Ali veste, kaj je najboljše pri mehčalnih napravah? Ne samo, da bo namestitev naprave močno izboljšala kakovost vaše vode, med drugim vam bo prihranila tudi denar. Koncept delovanja mehčalne naprave ima več prednosti kot jih verjetno poznate.

 • Znatno izboljša vaše zdravje
  Podatki analiz vod kažejo, da vsa pitna voda vsebuje poleg finih delcev še klor, pesticide, organske kontaminante in težke kovine. Pri kloriranju pitne vode nastane množica kancerogenih snovi, ki predstavljajo veliko tveganje za človekovo zdravje. Mehčalne naprave prispevajo k povečanju kakovosti vaše pitne vode in posledično vašemu zdravju.
 • Prihranek denarja
  Mehčalne naprave odstranjujejo iz vode raztopljene minerale, ki povzročajo tvorjenje vodnega kamna, zato so grelniki vode učinkovitejši, ko voda postane mehkejša. Letno lahko prihranimo tudi do kar 20% na ogrevanju vode.
 • Podaljšana življenjska doba vseh strojev, ki uporabljajo vodo. Manj stroškov s servisiranjem bojlerjev, grelcev, peči in napeljav.
  Trdota vode vpliva na življenjsko dobo večine vaših gospodinjskih aparatov. Vključeni so tako pomivalni stroji, pralni stroji, ledomati, likalniki in ostale druge naprave, ki uporablja vodo. Po nedavni študiji, ki jo je objavila fundacija Water Quality Research se življenjska doba naprav za gospodinjske aparate pri uporabi mehke vode poveča za več kot 30%.
 • Bolj mehka in zdrava koža ter lasje, manjša poraba mila in balzamov
  Če imate težave s suho kožo ali lasmi, je kvaliteta vaše vode lahko temu vzrok. Zaradi visoke vsebnosti mineralov, vaša koža po prhanju postane prevlečena s kovinskimi ioni, saj jih milo ne more izprati.
  Netopni minerali v vodi preprečujejo milu, da bi se penilo, kar zmanjšuje njegovo učinkovitost pri izpiranju nečistoč z naše kože. To ima posledično vpliv tudi na naše zdravje. Uporaba mehke vode za prhanje je način, s katerim lahko prispevate k zdravju.
 • Bistveno manjša poraba čistil in detergentov
  Netopne soli, ki jih tvorijo ioni v vaši vodi, neposredno vplivajo na učinkovitost pralnega praška ter mila. Če ste do sedaj porabili veliko pralnega praška za pranje perila, ga boste ob namestitvi mehčalne naprave porabili veliko manj. Z uporabo mehke vode za pranje oblačil te postanejo sijoče in bele, tako kot tiste v reklami za pralni prašek.
 • Brez nalaganja vodnega kamna po grelcih, ventilih in ceveh
  Ko se raven kalcija v vodi povečuje, se ta kopiči tudi v našem vodovodnem sistemu.
  Z višanjem temperature se povečuje tudi izločanje vodnega kamna ta pa se počasi, dan za dnem nabira v ceveh vodovodne napeljave, pralnem stroju, sanitarni keramiki in tako maši cevi, povzroča slabši pretok vide in številne druge nevšečnosti, kot so okvara ventilov, izguba leska, madeže, mašenje mrežic in večjo rabo energije..V primeru nejasnosti glede nakupa, se posvetujete z našimi svetovalci. Naši svetovalci vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri pravega modela za vaše potrebe.