Splošno

Deževnica in lastna zajetja

Deževnica je naravni vir, ki ga pogosto prezremo. Z uporabo deževnice ne samo zmanjšujemo naš vpliv na okolje in stroške, temveč tudi prispevamo k bolj zdravemu načinu življenja. Mehka narava deževnice, ki vsebuje malo ali nič magnezijevih in kalcijevih spojin, pomeni manjše tveganje za nastanek vodnega kamna v napravah, ki za svoje delovanje uporabljajo vodo.
V gospodinjstvih lahko z deževnico nadomestimo do 50% vode, potrebne za vsakodnevne potrebe, vključno s splakovanjem stranišč, pranjem perila in celo prhanjem. S pravilno zbiranjem, filtriranjem in črpanjem deževnice lahko ta neprecenljiv naravni vir postane pomemben del našega vsakdanjega življenja.

Zazmislite o investiciji v sodobne sisteme za obdelavo deževnice in postanite del trajnostne prihodnosti.

Povprečen Slovenec porabi 150 litrov pitne vode na dan, od tega le približno štiri litre za pitje in kuhanje.
Večji del porabljene vode zato lahko nadomesti deževnica.

Spodaj predstavljeni produkti so idealni za tiste, ki želijo izboljšati kakovost in varnost deževnice, preden ta vstopi v hišni vodovodni sistem. UV dezinfekcija je ključna za uničenje mikroorganizmov in bakterij, medtem ko mehanska filtracija odstranjuje večje delce in nečistoče. Z uporabo teh sistemov lahko zagotovite, da je deževnica varna za uporabo v gospodinjstvih, tako za namakanje kot tudi za druge potrebe.

Hydra Rainmaster za vodo z 25W UV svetilko

600.48

Mehanski trojček za vodo z 55W UV svetilko

746.64

Z upoštevanjem teh smernic in izzivov lahko zagotovite varno in učinkovito uporabo zbrane deževnice, kar bo koristilo tako vašemu gospodinjstvu kot tudi okolju

UV sistemi Bistra

– učinkovita rešitev v boju proti mikrobom

Prijazna UV dezinfekcija

Izraz dezinfekcija se nanaša na postopek uničevanja ali preprečevanja rasti mikroorganizmov, ki prenašajo bolezni. Kaj to v resnici pomeni? Obstajata dve glavni vrsti dezinfekcije: kemična in fizična. Kemična dezinfekcija se zgodi, ko se kemična snov doda neki snovi, odvisno od snovi, ki jo dezinficiramo, medtem ko pri fizični dezinfekciji kemičnih snovi ne dodajamo ničesar. Mestne čistilne naprave običajno uporabljajo klor/kloramine (kemično spreminjanje) za dezinfekcijo vodnega vira. Vendar obstaja veliko vrst mikroorganizmov, kot sta kriptosporidij in giardija, ki so običajno odporni na klor/kloramin. Sistem UV Bistra, uporablja fizično spreminjanje in ubije te vrste kloru odpornih mikroorganizmov, voda pa bo imela enak okus, enak vonj in ne bodo nastale nove spojine. Voda bo preprosto postala svobodna od kontaminacije z mikroorganizmi.

UV doziranje energije

Preprosto povedano, mestna voda/komunalna voda zahteva minimalno UV dozo energije 16mj za ustrezno dezinfekcijo vodnega vira. Voda iz vodnjaka zahteva minimalno dozo 30mj za dezinfekcijo vodnega vira in površinska voda (izviri, jezera itd.) zahteva 40mj.
Sistemi BIstra UV bodo oddajali stalno minimalno dozo 30mj do 15 GPM. To vam bo zagotovilo vrhunsko zaščito in varovalo vašo družino pred širokim spektrom mikroorganizmov in bakterij. Zato je sistem Bistra UV tako pomemben in je vrhunska izbira za zaščito vas in vaše družine.

Mikroorganizmi

Ker obstaja veliko različnih vrst mikroorganizmov, ki se lahko nahajajo v pitni vodi, so potrebne različne ravni UV energije (doze) za inaktivacijo vsakega izmed njih.

ESCHERICHIA COLI

B.SUBTILIS

CRYPTOSPORIDIUM

LEGIONELLA

GIARDIA LAMBLIA

Na primer, E. coli zahteva nekoliko drugačno dozo UV svetlobe za inaktivacijo kot kriptosporidij, saj sta genetsko različna. Dobra novica je, da so tipični bakteriološki kontaminanti, ki se nahajajo v vodi, enostavno inaktivirani z uporabo UV svetlobe.

 • E. coli na primer inaktiviramo z dozo 6,6 mJ/cm², oba, Giardia lamblia in kriptosporidij, pa se izkoreninita z dozami manj kot 10 mJ/cm². Čeprav je UV učinkovit proti vsem oblikam bakterioloških kontaminantov, virusi običajno zahtevajo najvišjo dozo za popolno uničenje.
 • V nekaterih primerih, kot je adenovirus, je za inaktivacijo potrebna doza UV 165 mJ/cm². Ker je ta doza običajno veliko višja kot so ocenjeni tradicionalni UV sistemi, se običajno uporablja pristop z več pregradami (uporaba klora ali kloramina v kombinaciji z UV) za obravnavo inaktivacije virusov (tipično uporabljeno v mestnih aplikacijah).

UV proces

Ko voda teče skozi UV reaktor, je izpostavljena UV svetlobi, ki jo oddaja žarnica, kar povzroči genetsko spremembo v mikroorganizmih, ki so prisotni v vodi. Ta genetska sprememba povzroči, da mikroorganizmi ne morejo več replicirati in ustvarjati kolonij. Ne pozabite, da je edino, kar mikroorganizmi počnejo v življenju, replicirati in ustvarjati kolonije, zato zbolimo, če jih zaužijemo v velikih količinah skozi našo pitno vodo, zato mikroorganizmi, ki ne morejo replicirati, niso tisti, s katerimi bi se morali ukvarjati. Ti organizmi lahko vstopijo v naš sistem in preprosto prehajajo skozi, ne da bi povzročali kakršno koli bolezen ali težavo.

Tehnologija žarnic

Nizkotlačne žarnice so po naravi monokromatske in oddajajo svoj spektralni izhod pri eni sami valovni dolžini.

Prednosti

 • Fizičen proces, brez dodajanja potencialno škodljivih kemikalij.
 • Takojšnja dezinfekcija, brez potrebe po rezervoarjih za zadrževanje, kot pri kloriranju.
 • Brez spremembe okusa, vonja, pH vrednosti ali prevodnosti vode.
 • Brez rokovanja s toksičnimi kemikalijami, vključno s posebnimi zahtevami za shranjevanje.
 • Brez stranskih produktov dezinfekcije (npr. THM).
 • Zelo nizka poraba energije.
 • Brez odstranjevanja koristnih mineralov.
 • Zelo nizki začetni stroški in zmanjšani operativni stroški v primerjavi z drugimi tehnologijami.
 • Okolju prijazno.
 • Univerzalno sprejet postopek obdelave za pitne in ne-pitne vire.
 • Avtomatsko, nenadzorovano delovanje.
 • Enostavno vzdrževanje, brez gibljivih delov, ki bi se obrabili.
 • Varno za uporabo, če sledimo smernicam proizvajalca.

Vgradnja

Opcija vgradnje UV svetilke v vašem domu je na vhodu vode v objekt ali lokalno npr. pod kuhinjskim pultom, v kombinaciji z izbranim filtrirnim sistemom.

Primer montaže

UV dezinfekcija za vodo

Če bi želeli imeti čisto in mikrobiološko varno pitno vodo, priporočamo vgradnjo UV dezinfekcijskega sistema. Sistem UV dezinfekcije vode zagotavlja mikrobiološko varno pitno vodo.

V naši spletni trgovini smo za vas pripravili bogato ponudbo različnih modelov za vse potrebe. 
Glede na težavo, smo za vas pripravili ustrezne rešitve:

  * Za namen obveščanja z e-pošto hranimo vaš elektronski naslov in ime. Vaše podatke lahko kadarkoli pregledate ter zahtevate njihov popravek ali popoln izbris oziroma prekličete to soglasje. Še več informacij o naši politiki varstva osebnih podatkov.

  Želite biti obveščeni o naših novostih in promocijah?

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja